We weten inmiddels dat we op TikTok Generatie Z het best kunnen bereiken. Maar ook andere doelgroepen zijn goed vertegenwoordigd op dit kanaal en kun je hier bereiken. Organisch, of met gerichte advertenties om zo je merk onder de aandacht te brengen bij je doelgroep. Hoe je dat doet en wat de targetingmogelijkheden zijn voor advertenties op dit kanaal? We vertellen je het in deze blog.
1. Bepaal wie je doelgroep is
Een inkoppertje misschien, maar als eerst definieer je jouw doelgroep. Wie wil je bereiken met je advertenties? Wat zijn hun interesses? Wat kenmerkt deze doelgroep? Het beantwoorden van deze vragen helpt je om advertenties te maken die aansluiten bij de beleveniswereld van je doelgroep. Hierdoor is de kans groter dat ze interacteren met jouw TikToks.
Kruip daarom in de huid van je doelgroep. Bekijk allerlei TikTokvideo’s, scrol eindeloos door de For You Page en volg accounts die in jouw niche vallen. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:
- Welke TikTokadvertenties zie jij voorbijkomen?
- Welke TikTokvideo’s maken andere bedrijven/merken? (zowel organisch als paid)?
- Welke hashtags worden er in jouw branche gebruikt?
Met deze vragen en antwoorden kan jij aan de slag met jouw TikTokstrategie. Hou in je achterhoofd: het hoeft niet perfect te zijn. Juist niet op TikTok. De video’s die er het minst gemaakt uitzien, doen het vaak het best. Zolang het maar bij jouw merk past, kan iedereen viraal gaan.
2. Locatie, leeftijd, geslacht en interesses
Het is op TikTok, net als op andere socialmediakanalen zoals Facebook en Instagram, mogelijk om de doelgroep te targeten op basis van hun locatie, leeftijd, geslacht en interesses. Let wel: targeten op locatie kan alleen nog op geheel Nederland. TikTok is bezig dit mogelijk te maken op provincieniveau. Wanneer dit kan, is nog niet bekend.
3. Interactie met je TikTok
Dit is een andere targetingoptie die je kunt gebruiken om jouw doelgroep zo goed mogelijk te bereiken. Met deze targetingoptie kom je opnieuw in contact met mensen die al eerder interactie hebben gehad met je TikTokvideo. Interacties kunnen zijn: tot het einde uitgekeken, geliket, een reactie gegeven of de video gedeeld met anderen. Maar je kunt ook targeten op mensen die interacteren op video’s die in bepaalde categorieën vallen. Of welke interactie (volgen of profiel bekijken) ze doen met andere TikTokcreators. Je kunt zelfs targeten op mensen die interacteren met creators in een bepaalde categorie, zoals comedy, familie of beauty. Let op: target niet te specifiek, dan kan het zijn dat je doelgroep te klein is. Kijk dan naar extra targetingopties die je doelgroep uitbreiden.
4. Hashtags… hashtags… hashtags…
TikTokkers zijn altijd op zoek naar de nieuwste TikToktrends en hashtags. Hashtags helpen bij het vergroten van je bereik. Vooral als er veel op gezocht wordt en wanneer ze vaker worden gebruikt. Maar dat niet alleen. Het is ook goed voor je vindbaarheid. Zo kun je op TikTok via hashtags deelnemen aan (viraalgaande) challenges. Wanneer je post dan veel geliket, doorgestuurd of bekeken wordt, kun je ook viraal gaan. Dit komt doordat TikTok je video pusht en veel laat zien in de tijdlijn van TikTokgebruikers.
5. Open targeting en heel veel testen
Sta je al klaar in de startblokken? 🚀 Wacht dan nog heel even, want wanneer je net start met TikTokken, adviseren we om te starten met een open targeting. Target niet te specifiek, laat het zoveel mogelijk open. Probeer verschillende video’s uit en ontdek zo wie er interacteren op je TikToks. Zo ontdek je ook welke insteken, categorieën en hashtags wel of niet goed werken voor jouw merk.
Wil je nóg meer weten over TikTok, het aangepaste privacybeleid of wil je meer weten over de TikTok-mogelijkheden voor jouw bedrijf? Stan weet er alles van: stan@vonky-agency.nl ⚡️