Skip to main content

TikTok heeft afgelopen december haar privacybeleid aangepast. Wat is er precies veranderd? En wat betekent dit voor jou? Wij doken in het nieuwe beleid en zetten de belangrijkste veranderingen op een rij.

Met het nieuwe privacybeleid krijgt personeel van het platform toegang tot data van Europese gebruikers. Hiermee zet TikTok een streep door wat ze jarenlang riepen, namelijk dat ze geen gegevens met China zouden delen. Dat gebeurt nu toch. In het nieuwe privacybeleid staat dat de gegevens die TikTok verzamelt, gedeeld kunnen worden met derden om gebruikers de beste gebruikerservaring te kunnen bieden. En om spam te kunnen blokkeren en cybercrime te kunnen detecteren. Kortom: voor de veiligheid van de gebruikers. Daarbij belooft TikTok zich aan strenge protocollen te houden en heeft het platform als doel “het aantal medewerkers met toegang tot Europese gegevens te beperken, datastromen buiten de regio tot een minimum te beperken en Europese gegevens lokaal op te slaan.”  Ook zegt TikTok rekening te houden met de Europese Privacywet, de AVG.

Elke app deelt gegevens
Niet alleen TikTok doet dat. Denk ook aan Facebook, Instagram en Twitter. Welke app je ook installeert, je deelt altijd gegevens. Elke app houdt bij wát je bekijkt, leuk vindt, deelt en met wie. Ook als je een website bezoekt, deel je allerlei gegevens. Denk aan informatie over jouw browser, laptop of smartphone. Zo kunnen websites informatie verzamelen over je schermresolutie, je besturingssysteem, de lettertypen die je gebruikt of de extensies van je browser. Dit alles samen vormt jouw unieke fingerprint.

Viral gaan en relatief goedkoop adverteren
De dataroute naar China. Tja, dat blijft een punt van discussie. Omdat dat land – volgens Europese standaarden – hun data-bescherming niet op orde zou hebben. Wees je hier tijdens gebruik bewust van en blijf daarnaast vooral genieten. Want TikTok is en blijft een fantastische tool. Waar je relatief goedkoop adverteert. Waar je jouw boodschap, dienst of product in een heel rap tempo onder de aandacht kunt krijgen. Waar iedereen viral kan gaan, ongeacht het aantal volgers. En dan ook nog eens op de meest leuke en originele manier. En zo zullen wij het vooral ook blijven gebruiken!

Wil je nóg meer weten over TikTok, het aangepaste privacybeleid of wil je meer weten over de TikTok-mogelijkheden voor jouw bedrijf? Stan weet er alles van: stan@vonky-agency.nl ⚡️

Leave a Reply